Bankkártyával történő visszaélések a kiskereskedelemben

Mi a bankkártya…

A bankkártya nem más, mint egy szabványos (cc. 8,5 x 5,5 cm) méretű információ-hordozó plasztik lap, amelyet a kibocsátó pénzügyi szervezet ad a kártyabirtokos számára. A bankkártyával fizethetünk vagy készpénzt vehetünk fel, a banki nyitvatartási időn túl is. A bankkártya általában bankszámlához kapcsolódik, használatának fedezetéül pedig a számlán lévő pénzösszeg vagy a számlához kapcsolódó hitelkeret szolgál ezért, ha a számlán lévő pénz elfogyott vagy a hitelkeret kimerült, nem lehet a kártyával fizetni.

A bankkártya a kibocsátó bank tulajdonát képezi, a használatára jogosult pedig a bankkártya birtokosa.

Bankkártyával történő visszaélések a boltok pénztáránál

A bankkártyával (elektronikus fizetőeszközzel) a vásárlás ellentételezése a kiskereskedelmi üzletekben vásárlók számára is lényegesen kényelmesebb, mint a hagyományos készpénz használattal történő fizetés.

Ez a fizetési mód azonban nem zárja ki a visszaélés lehetőségét azoknál az online pénztárgépeknél, amelyek nincsenek autorizációs összeköttetésben a banki terminállal, vagyis a pénztárgép kezelője hitelesíti a fizetés megtörténtét, így lehetősége nyílik visszaélésre.

A bankkártyás fizetés terminálon keresztül az alábbi séma szerint történik:

A bankkártya (scheme) POS terminálon keresztül használatkor-pypass, PIN kódhoz kötött limittel, mágnescsík/chip lehúzásával elindítja a fizetést, kezdeményezi a párbeszédet. Azonosítást követően a fedezet ellenőrzése után a kifizető bank jóváhagyó engedélyt ad, majd válasszal él a terminál felé. Fedezethiány esetén is válasszal él, igazolva a kezdeményezés megtörténtét.

Néhány (jellemző) példa a bankkártya használatához kötődő visszaélésekből, megtörtént esetből:

  • Kis értékű bankkártyás fizetés + nagy mennyiségű ellentételezés nélküli áru.

A pénztári dolgozó az árucikkek vonalkódról történőblokkolását csak imitálta, a nagy mennyiségű árucikkeknek pusztán csak töredékét rögzítette nyugtázással. A tranzakció végeztével a rögzített csekély összeget hívta le a vásárló bankkártyájáról. A blokkolási folyamat tételes követése nélkül nem felismerhető a visszaélés, hiszen fizetéskor két példányos terminál visszaigazolást ad ki a gép. Fedezet nélküli bankkártyával történő “fizetés”.

  • A pénztáros elvégezte a tételes blokkolást / átvette a bankkártyát, melyről a banki visszaigazolás fedezethiány jelentést adott.

A vásárló a ki nem fizetett árut elvitte, a dolgozó a tételeket sztornózta. Készpénzes fizetés bankkártyásként történő rögzítése.

  • A dolgozó (kis üzlet egy pénztárgéppel), a készpénzes fizetések egy részét bankkártyásként rögzítette, kihasználva azt, hogy záráskor nem történt 

Az így felszabadult készpénzt eltulajdonította. Ez bevételkiesést eredményezett az időszakos, havi elszámolásnál a pénztárgép rendszere által rögzített, valótlan bankkártyás fizetéseket nem fedezték a beérkezett átutalások. Többlet összeg lehívása + fizetőeszköz csere.

  • A vásárló a tranzakció végén bankkártyával egyenlítette ki a vásárlást, a dolgozó manuális bevitellel nem a végösszegnek megfelelő összeget vitte be, ezzel megkárosítva a vásárlót.

Később a vegyes fizetőeszköz, műszak vége előtti elszámolását megelőzően fizetőeszköz cserét hajtott végre, a felszabaduló összeget eltulajdonította.

  • A dolgozó a bankkártya (a bankkártya adatainak birtokában) a vásárló bankkártyájával úgy tesz szert anyagi haszonra, hogy azzal vásárlásokat hajt végre (pl. internet).  A vásárlás során a bankkártya adatait (bankkártyaszám, biztonsági kód) használja fel adatrögzítéssel.

https://index.hu/belfold/2018/01/11/a_vevok_bankkartyaival_vasarolt_a_belvarosi_penztarosno/

A fenti példák mindegyike veszteséget (anyagi és erkölcsi) okoz a kereskedelmi vállalkozásnak.

A megelőzés érdekében a komplexitás jegyében érdemes olyan megoldást / szolgáltatást választani, amely az esetleges veszteségek okainak megelőzésében, felderítésében és az elkövető személyének megállapításában segíti vállalkozásának tevékenységét.

Adat és személyazonosság lopás

Az RFID védelem fontossága

A történelemben visszatekintve adataink és személyazonosságunk védelme megdöbbentően gyenge volt (mindig is). Az „érintés nélküli technikák” új fejezetet nyitottak az életünkben, így életünk egyszerűbbé vált, biztonsági javulás azonban lényegében ezen a területen sincs, továbbra is védtelenek vagyunk.

Akaratlanul is mindenkinek megmutatjuk adatainkat és kiadjuk személyazonosságunkat!

Az RFID védelem egyre fontosabb

Az érintés nélküli fizetés egyre gyakoribbá válik, az emberek egyre nagyobb számban használják az RFID és NFC rendszereket. Napjainkban a bankkártyák, hitelkártyák, személyazonosító okmányok, útlevelek, egészségbiztosítási kártyák adatainkat számos esetben RFID chipen tárolják. Egyre többen használják ezeket a rendszereket fizetésre, vagy személyazonosság igazolására. Megfelelő applikációk segítségével ezek az adatok egyszerűen olvashatóak, egy szkenner, vagy egy okostelefon segítségével. Sajnos ezek az adatok a nemzetközileg leginkább használt 13,56 MHZ frekvencián működnek.

RFID: Hogyan működik?

Az RFID (Radio Frequency IDentification) egy olyan technolódia, amely automatikus azonosításhoz és adatközléshez használnak. A lényege az adatok tárolása és továbbítása RFID címkék és eszközök segítségével. A rádiófrekvenciás azonosítás egy szakmai kifejezés arra a közvetítőre, amely átadja az elektronikusan tárolt adatokat a kártya és a leolvasó között. Ilyen módon személyes információkhoz és adatokhoz juthatunk hozzá egy elektromágneses hullámokat olvasó eszköz segítségével, illetve ilyen eszközként működhet akár egy okostelefon is.

NFC: Hogyan működik?

Az NFC (Near field communication) egy olyan kommunikációs szabványgyűjtemény, amely okostelefonok és hasonló (általában mobil) eszközök között rövid hatótávolságon jön létre, egymáshoz érintéssel vagy egymáshoz nagyon közel helyezéssel (maximum pár centiméter) Az NFC lehetővé teszi közelről rádió hullámok közvetítését és ezáltal információk cseréjét. pl. egy hitelkártya és egy automata leolvasó rendszer esetében az érintés nélküli fizetést.

Hol használják az RFID-t (banki adatok / személyazonossági adatok)

Bankkártya,
Hitelkártya,
Vevőkártya,
Bónuszkártya,
Biztosítási kártya,
Beléptető kártya,
Útlevél,
Személyi igazolvány,
Blokkolóórák kereskedelmi és logisztikai rendszerek esetében

Fontos!

Az adatlopások és személyes adatok ellopása esetében nem csak egy egyszerű „elektronikus zseblopás” -ról beszélünk, hanem egy adatlopásról és személyi azonosság lopásról, amelyekre a legtöbb ember a legérzékenyebben reagál…

Mi a bankkártya adatlopás…

A bankkártya adatok ellopása, illetve a bankkártya adatokkal elkövetett csalás a bankkártya adatokkal történő visszaélés lényege. A visszaélés megvalósulásának módjai lehetnek, pl. áru megszerzése fizetés nélkül, illetve a pénz megszerzése a bakkártyához tartozó számláról. Az ilyen módon történő lopás és csalás a személyazonosság lopás kiegészítője.

Milyen bankkártya adatokat lopnak el általában?

Név,
Kártyaszám,
Kártya lejárati dátum,
Kártya egyedi azonosító kódok

Hogyan élnek vissza a lopott bankkártya adatokkal (a teljesség igénye nélkül)?

Online vásárlások során (Sokszor elegendő csak a kártyaszám és a lejárati dátum, név és CVV kód sem szükséges) https://index.hu/belfold/2018/01/11/a_vevok_bankkartyaival_vasarolt_a_belvarosi_penztarosno/

Ál-websop üzemeltetésével (az „átvert” vevő adataival vásárolnak valamit, vagy az átvert vevő adatait adják tovább valakinek)

Mi a személyazonosság lopás…

A személyazonosság (identitás) lopás, valaki más személyazonosságának szándékos használata. Ezzel a módszerrel rendszerint a visszaélés elkövetője pl. pénzügyi, vagy más társadalmi előnyhöz juthat más személy hátrányára, illetve veszteségére.

Milyen „személyazonosságokat” lopnak el?

Bűnügyi személyazonosság lopás,
Pénzügyi személyazonosság lopás,
Személyazonosság lopás (identitás klónozás)
Orvosi személyazonosság lopás,
Gyermekidentitás lopás

Hogyan élnek vissza a lopott személyazonossággal?

  • Bűnügyi személyazonosság lopás esetén pl. egy őrizetbe vétel, vagy letartóztatás során az intézkedés alá vont személy olyan adatokkal igazolja magát, amely mögött valójában egy másik személy adatai vannak. (Nyugat-Európában, USA-ban gyakori)
  • Pénzügyi személyazonosság lopás a leggyakrabban elkövetett személyazonosság lopás, ahol valaki más nevében gazdasági előnyök elérése érdekében követ el visszaélést. (Hitelek, kölcsönök, áruk és szolgáltatások megszerzése érdekében.)
  • Személyazonosság lopás (identitás klónozás) a személyazonosság tolvaj valakit másol, hogy elrejtse saját igazi identitását. (Bevándorlók, vagy olyan személyek, akik személyes okokból egyszerűen “névtelenek” akarnak lenni, illetve valaki más fotóit és információit használják a közösségi oldalakon.)
  • Orvosi személyazonosság lopás akkor következik be, amikor valaki más személy identitásával orvosi ellátást keres. (A biztosítási lopás szintén nagyon gyakori „lopás fajta”, amely leginkább az USA-ra jellemző.)
  • Gyermekidentitás lopás akkor következik be, amikor a kiskorú személyazonosságát egy másik személy használja pl. csaláshoz. (A tolvajok létrehozhatják a hitelkeretet, megkaphatják a vezetői engedélyeket, vagy akár házat is vásárolhatnak a gyermek személyazonosságával.)

Hogyan védekezhetünk az adatlopás / személyazonosság lopás ellen?
Fontos!

A legmeglepőbb és a legaggasztóbb az, hogy a kártya tényleges ellopásával ellentétben az adat (pl. bankkártya) tulajdonosa, vagy pl. egy útlevél birtokosa semmilyen jelet, utalást, információt nem kap arra vonatkozóan azonnal, hogy az adatokkal kizárólag már nem csak ő rendelkezik!

Elméleti (Tudatos) védekezés

A bankok a biztonsági kódokkal „általában” megvédik az ügyfelek által használt kártyát, illetve a „támadást nem tervező bűnözőkkel szemben” a technikák elegendőnek bizonyulnak.

Magyarországon 2015-ben a csalók a kibocsátó bankoknak 580 millió Ft-os, a bankkártyát elfogadó helyeknek pedig 101,5 millió Ft-os kárt okoztak.

Az USA-ban 2012-ben 15 millió személy adatait lopták el, a bankkártya adatok lopása esetében cc. minden 1 200 tranzakcióból 1 tranzakció esetében (a világban), valamilyen visszaélést (adatlopást) feltételezhetünk.

Nem csak egy szkennerrel, hanem a figyelmetlenségünket és a körültekintésünket kihasználva is megszerezhetik személyes adatainkat az alábbi módon:

  • A szeméttel a személyes adatok kidobásával (un. „kukabúvárkodás” módszerrel),
  • PC-k, szerverek, PDA-k, mobiltelefonok, pendriv-ok, memóriakártyák és merevlemezek kidobásával, amelyeket gondatlanul „ártalmatlanítottak” és kidobtak,
  • Nyilvános nyilvántartások felhasználásával (pl. választói lista),
  • Bank- vagy hitelkártyák, azonosító kártyák, útlevelek, igazolványok ellopásával (pl. zseblopás módszerével),
  • Email lopással,
  • Közvéleménykutatási kérdőíves rendszerek (“Mi az anyja leánykori neve?”, “Mi a jelenlegi lakcíme?”stb.)
  • Klónkártyák létrehozásával,
  • „Váll szörfözés” útján (Egy személy diszkréten figyeli, vagy hallgatja mások beszélgetését (zsúfolt helyen) és rögzíti azok személyes adatait valamilyen dokumentumon),
  • Számítógépes kémprogramokkal,
  • Számítógépes hálózatok, rendszerek és adatbázisok hackelésével,
  • A munkáltatói rendszerekre vonatkozó személyes adatokhoz való hozzáféréssel,
  • Hamis adatgyűjtési formában (pl. adathalászat),
  • Gyenge jelszavakat és „inspirált találgatásokat” felhasználva,
  • Ujjlenyomat azonosítás hamisításával (pl. „ujjlenyomat öntés”),
  • Közösségi hálózatokról,
  • Hamis állítások segítségével az ügyfélszolgálatokon keresztül,
  • Ismerkedés idegenekkel a közösségi hálón (bizalmas személyes adatok megadása)

Érdekességek:

https://noizz.hu/tech/sikeres-kiserlet-lefotozta-a-bankartyajat-5-perc-alatt-mar-loptak-is-rola-a-penzt/bzjyy4h

https://index.hu/tech/2018/02/09/lekapcsoltak_a_vilag_egyik_legnagyobb_kiberbunozoi_forumat/

Mennyi idő alatt lophatnak meg (perc és másodperc) Magyarországon?

Dolog elleni erőszakkal elkövetett lopások („Betöréses lopás”)
Évente több mint 20 000 db betöréses lopás történik (átlagosan minden 12-ik percben)
A „betörőnek” cc. 3 perc a lélektani határ („betör-összeszed-eltűnik”)

Autó lopás:
Évente cc. 2410 személygépkocsit tulajdonítottak el (havi szinten több mint 200 db-ot)
Átlagban 30 másodperc és 1 perc egy autó ellopása

Kerékpár lopás:
Évente cc. 7 800 kerékpár „eltűnését” jelentik, Átlagban 1-3 perc egy kerékpár ellopása

Zseblopás:
Évente cc. 2 000-3 000 db + látencia (Budapest)
Átlagban 3-5 másodperc pl. egy pénztárca, vagy egy kulcscsomó ellopása (mozgólépcsőn)

Kiskereskedelmi területen (éves veszteség cc. 90-110 milliárd Ft + látencia!) elkövetett lopások esetében /2007-es adat/:

Lakberendezési termékek / bútor lopás (pl. elektronikus eszközök, szőnyegek, konyhai eszközök):
Évente milliárdos nagyságrendű lopási érték
Átlagban 10 perc a lopás ideje, illetve a vásárlási idő alatt 30-40 perc

Barkácstermékek, műszaki gépek lopása:
Évente több milliárd forintot meghaladó lopási érték
Átlagban 2-8 perc a lopás ideje, de jellemzően 30-40 perc, vagyis a vásárlás ideje alatt

Kozmetikum lopás (pl. parfüm, dekorkozmetikum, arc és bőrápolás):
Évente cc. 1-1,5 milliárd Ft-os tétel származik különféle kozmetikai termékek eltulajdonításából
Átlagban 1-8 perc a lopás ideje, de akár 50 perc is lehet egyes esetekben

Ruházat lopás (pl. férfi, női és sportruházat):
Évente több milliárd Ft-os tétel származik különféle ruházati termékek eltulajdonításából
Átlagban 2-10 perc a lopás ideje, de leginkább 30 perc, vagyis a vásárlás ideje alatt

Élelmiszer lopás (pl. alkohol, édesség, húskészítmények):
Évente több milliárd veszteség keletkezik különféle élelmiszer termékek eltulajdonításából
Átlagban 2-6 perc a lopás ideje
Létezik cc. 14 másodperces (un. kifutásos) lopás is
A legnagyobb átlagot a vásárlás közben elkövetett lopás, vagyis 20-30 perc teszi ki!

Jellemző elkövetési időszakok a kiskereskedelemben:

  • nagy forgalmú napokon,
  • ünnepnapokat közvetlenül megelőző napokon,
  • akcióváltás napján,
  • fizetésnapokon,
  • nyitást követő 1 órában (tanítási idő kezdetén 08:00 óráig)
  • 16:00 óra után a tanítási idő végén,
  • 14:00-17:00 óra között a munkaidő végén,
  • felsőoktatási intézmények vizsgaidőszakában (december-január, május-június),
  • rendkívüli események bekövetkezésének idején,
  • árufeltöltés időszakában,
  • nagyobb rendezvények, fesztiválok idején,
  • szezonális időszakok (pl. ősz, tél a ruházat miatt…),
  • nyári időszak (szabadság, „lazább” és figyelmetlenebb időszak…)

Fontos megjegyezni, hogy a világban szinte mindenhol azonos a kiskereskedelemből eltulajdonított termékek listája. A listán szereplő termékek sorrendje változhat, de az elkövetők a könnyen eltulajdonítható (termék mérete és jellege) és könnyen eladható (minőségi és kurrens) árut keresik az üzletekben.

A védelem módján és biztonsági szintjén sok múlik, így ezek a védelmi módszerek és szintek nagyban befolyásolják az elkövetésre szánt időt is. Az elkövetési időben számít az eltulajdonítani kívánt termék jellege, mérete, illetve az elkövetők létszáma…

A vagyonvédelmi technikák mellett fontos tényező a képzett (tréningek, oktatás) alkalmazottak csapata, akik figyelmesek és körültekintők a vásárlókkal szemben, munkájuk így a veszteségmegelőzés szerves része.

Az alkalmi tolvajok célját (mit, hogyan és mennyi idő alatt akar eltulajdonítani) az áruházba belépésekor még nem lehet tudni, viszont megelőző intézkedésekkel, munkaszervezéssel és komplex gondolkodással elősegíthetjük a kockázati tényezők minimalizálását, a termékek eladási láncban tartását.

Mennyi idő alatt lopnak meg?

Manapság a szabálysértések, de leginkább a bűncselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése során is igaz, hogy a két legfontosabb kérdésre választ adjunk, vagyis arra, hogy MIT és HOGYAN követnek el a tettesek.

A MIT és HOGYAN kérdést azonban ki lehet egészíteni, a MENNYI IDŐ ALATT követi el cselekményét a tettes kérdéssel, vagyis fontos tényezővé vált az időfaktor is.

Természetesen vannak olyan bűncselekmények, mint pl. az emberiesség, állam, vagy a környezet stb. elleni jogsértések, ahol az időfaktor nem alapvető tényező a bűncselekmény jellegéből adódóan. A vagyon elleni bűncselekmények / szabálysértések esetében ez már nem mondható el, tehát az elkövetésre szánt idő ismeretének függvényében akár megelőzhető és könnyebben felderíthető a jogsértés.

Regisztrált bűncselekmények alakulása Magyarországon

2016-ban 290 000 db
2017-ben 226 000 db

Kevesebbet lopnak, de sokkal nagyobb értékben…

2016-ban 220 milliárd Ft
2017-ben 400 milliárd Ft

Lopások száma (a leggyakoribb a vagyon elleni bűncselekmény)

2016-ban 96 000 db
2017-ben 76 000 db

Szabálysértések alakulása Magyarországon

2016-ban 878 862 db
2017-ben 742 737 db

Az adatok optimizmusra, illetve pesszimizmusra is okot adhatnak, ez a statisztikák esetében nézőpont kérdése. A legfontosabb az, hogy egy adott személynek, vagy akár egy kiskereskedelmi vállalkozásnak milyen az un. szubjektív biztonsági érzete, mivel ez nagyban fogja befolyásolni az emberek mindennapi életét, vagy a vállalkozás működését.

Bizarr lopások, eszközök, módszerek

A „bizarr lopások” esetében a bizarr szó használata helyénvaló, hiszen amikor az ember az ellopott dolgok neveit olvassa, már sok esetben ekkor is meglepődik azon, hogy pl. miért lop el valaki egy epekövet, illetve 145 db epekövet….

Amikor a dolog mögötti eset is megvilágításra kerül, akkor a bizarr igazán helyénvalóvá válik, vagy az elkövetési módszer miatt, vagy az elkövetés helye, vagy az ellopott mennyiség átlagostól eltérő nagysága miatt.

A felsorolás mellett (a teljesség igénye nélkül) néhány eset kibontásra került a hazai, illetve a külföldi „bizarrságokból”.

Bizarr lopások, eszközök, módszerek

feszület: Ismeretlen tettes ellopott hat gyertyatartót és egy 40 x 20 centiméteres feszületet az úgynevezett korpusszal együtt.

füstölt áru: A gyanúsított behatolt egy ingatlan udvarába, ahonnan 61 liter bort és füstölt árut tulajdonított el kb. 100.000 Ft értékben.

hurka: Disznóvágásból származó húst, töpörtőt, hurka-kolbászt és egy kávéfőzőt vittek el a betörők egy házból. Másnap délután jutottak el a rendőrök egy családi házhoz, ahol házkutatást tartottak. A tűzhelyen ekkor még főtt a lopott húsból készülő pörkölt, valamint a hurka-kolbász és a töpörtő maradékát is megtalálták a rendőrök.

Jézus-szobor: Lelopták a keresztfáról Jézus Krisztus szobrát Klebelsbergtelepen május végén. (Egy közelben lakó hölgy jött este imádkozni, akkor még megvolt a Jézus-szobor. Másnap reggel az első busszal indult befelé Szegedre az, aki észrevette, hogy éjszaka ellopták.)

joghurt, juh, kabát, kajszibarack, kakas, kamion, kandalló, kapu, kapálógép, kardántengely, karóra, katalizátor, kazettás deck, kábel, kád, kályha, káposzta, kárász, kávé, kávéfőző, keksz, kerékpár, kerékpár kerék, kerékpár lámpa, kerékpár pedál, kerítés, kémény, késkészlet, készpénz, kézi rádió, kézkrém, kilincs, kipufogódob, kisteherautó klíma…etc., etc….

Bizarr dolgok, amit a nagyvilágban már elloptak

Jamaica: Több száz tonna strandhomok

Cseh Köztársaság: 1 db 10 tonnás acélhíd

USA (Texas): 1 db 400 lb (182 kg) súlyú réz elefánt

USA (Kalifornia): 1 db 350 lb (152 kg) súlyú felfújható gorilla

USA (Kalifornia): 300 db aknafedél

Nagy-Britannia: 1 db életnagyságú ET (replika) figura

Nagy-Britannia: 1 db cápa (élő)

Németország: 1 000 db tojást tartalmazó afrikai törzsi kalap (gyűjtőtől)

Mit követnek el a bolti tolvajok?

A bolti tolvajok vagyon elleni szabálysértéseket és bűncselekményeket követnek el. Általában ez lopást és / vagy csalást jelent.

A hatályos magyar jog szerint lopást az követ el, aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa.

A hatályos magyar jog szerint csalást az követ el, aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz.

A lopás a leggyakrabban elkövetett vagyon elleni szabálysértés, vagy bűncselekmény,az értéktől, vagy a minősítő körülményektől függően.

Szabálysértés

Hétköznapi nyelven megfogalmazva, olyan tevékenység vagy mulasztás, amely veszélyes a társadalomra, de kisebb fokban, mint a bűncselekmények. (Értékhatár: 50 000 Ft-ig szabálysértés)

Bűncselekmény

Hétköznapi nyelven megfogalmazva, olyan szándékosan vagy gondatlanul elkövetett cselekmény, amely veszélyes a társadalomra. (Értékhatár: 50 001 Ft-tól bűncselekmény)

A bolti tolvajok elleni küzdelem alapja a prevenció, amely akkor a legeredményesebb, ha az üzlet alkalmazottai és a szolgáltatást végző vagyonőrök összehangolt veszteségmegelőző munkát végeznek. A vagyonvédelmi „négyes egység” (Élőerő (Security) – Kamerarendszer (CCTV) – Áruvédelmi eszközök (Hard/Soft security tags) – kasszafelügyeleti rendszer (POS)) kiegészülve az elhivatott és képzett alkalmazotti körrel szabhatnak gátat a kiskereskedelmi hiányoknak, és így válhatnak a megelőzés alapjává.

A bolti tolvajok típusai

A kiskereskedelmi üzletágban gyakran úgy tekintenek a bolti tolvajokra, mint a kiskereskedelmi szakmával együtt járó kockázatra.

A kereskedelmi tevékenység mellett, illetve ahhoz kapcsolódva a veszteségmegelőzés problémájára összpontosítva szeretnénk abban segíteni, hogy alapvetően az Ön rendelkezésére álljanak azok az információk, módszerek, amelyekkel egy bolti tolvaj könnyedén beazonosítható és felismerhető.

Kik a bolti tolvajok

A bolti tolvajok ugyanolyan valószínűséggel lehetnek férfiak vagy nők, lehetnek bármilyen bőrszínűek, gazdagok vagy szegények, illetve különböző életkorúak. Nincs olyan azonosítási pont, amely alapján egy személyről azt lehet mondani, hogy „úgy néz ki, mint egy bolti tolvaj”.

Az emberekben erős sztereotípiák (általánosító sémák, vélemények) élnek azzal kapcsolatban, hogy meg tudják mondani pl. egy lopás esetén, hogy ki lehetett az elkövető. A berögzült sémák azonban általában tévútnak bizonyulnak. A bolti tolvaj beazonosításánál a legfontosabb a viselkedésének megfigyelése!

A bolti tolvajok legfőbb típusai

AMATŐR TOLVAJOK alkalmi bűnelkövetők jellemzően egy, vagy néhány bűncselekményt és több szabálysértést követnek el, és sokszor akkor is felhagynak a bűnözéssel, ha nem buknak le

  • kevés kockázattal járó lopást követnek el,
  • jellemző a „kifinomult” végrehajtás hiánya,
  • tervszerűség hiánya,
  • a lelepleződés esélye esetükben elég magas, mert sokszor nem kellő körültekintéssel hatják végre a cselekményt,
  • jellemzően anyagi kényszerből lopnak (közvetlen krízishelyzet megoldása),
  • jellemzően több korosztályból származó elkövetők,
  • nem válnak rendszeres bűnelkövetővé

PROFI TOLVAJOK nem véletlenszerűen követik el a bűncselekményeket, hanem készülnek rá és hivatás szerűén foglalkoznak bűnelkövetéssel

  • az általuk alkalmazott módszerrel összefüggésben jól fejlett technikai készségekkel rendelkeznek,
  • hat rájuk az „egyetértés kényszere”, a társaikkal megosztott közös értékek folytán,
  • nemcsak tanulnak egymástól, hanem védelmezik is egymást,
  • bármennyire lazán is, de szervezettek

Kábítószer függők

Sok kábítószer függő tolvaj számára a bolti lopás a legegyszerűbb módja annak, hogy pénzt szerezzen a kábítószerre.

Csoportos elkövetők (erőszak nélkül)

Ez egy olyan bolti lopási technika, amelyben egy általában 3 fős (több fő is lehet!) csoport követi el a bolti lopást „elkövetővel” (1 fő), „terelővel” (1 fő) és „sherpával” (1 fő), aki az árut kiviszi az üzletből.

Csoportos elkövetők erőszakkal („banditizmus”)

Ennél a bolti lopási technikánál egy „nagy banda” (szervezett csoport) követi el a bolti lopást, amely során megfélemlíti, megfenyegeti az üzlet alkalmazottait, hogy nagy mennyiségű árut lopjon. Az elkövetők az áru ellopása érdekében valószínűleg erőszakhoz folyamodnak, ezért velük szemben az intézkedés kockázatos. (Nyugat-Európa egyes részein gyakori elkövetési forma.)

Alkalmazottakkal összejátszó elkövetők

A boltok személyzete segítheti a tolvajokat, hogy azok könnyebben ellophassák az árut. A segítség történhet aktívan (pl. közreműködnek az összekészítésben), vagy passzívan (pl. szemet hunynak az elkövetés láttán). A tolvajok fizethetnek a személyzet tagjainak, hogy velük együttműködjenek, vagy megfélemlíthetik őket.

Adrenalin függők (veszélyt kedvelők)

Ezek a személyek nem az áru miatt, hanem az azt megelőző és lopás közbeni veszélyérzet (merész viselkedés) miatt lopnak.

Kleptomániások

Ezek a típusú bolti tolvajok alacsony értékben lopnak az üzletből és a lopást kényszerből végzik.

Önkiszolgáló kasszát használó („swipers”)

A tolvaj mindig a „humán kontroll” nélküli (önkiszolgáló) kasszát használja a lopás során, mivel úgy lophat (csalhat), hogy saját magának kasszáz.

„Kifutósok”

Az elkövető gyorsan cselekszik a „fogd és vidd” elve alapján. A kiszemelt árut kiválasztja, majd kifut vele a kasszákon (be- és kijáraton keresztül), majd már a bolt közelében túlad az árun pl. buszmegállóban várakozóknak.

Trükkös tolvajok

Jellemzően a vásárlás csak „ürügy”, hogy megteremtsék pl. a pénzváltás lehetőségét, és így csaljanak ki nagyobb összeget a kasszából.

Alacsony költségvetésű megoldások a kiskereskedelmi lopások visszaszorítására

Ha egyszer a készletét és az értékesítését rendbe tette, akkor elkezdhet foglalkozni a bolt kiskereskedelmi lopási problémájával. A kiskereskedelmi lopások száma számos módszerrel csökkenthető!

Az alkalmazottak oktatása a kiskereskedelmi lopásokról (Veszteségmegelőző Tréningek bevezetése) A kiskereskedelmi lopások csökkentése kommunikációval kezdődik.

A kommunikáció hatására minden hűséges és lojális munkatárs tisztában lesz a problémával és arra ösztönzi őket, hogy aktívak legyenek a „lopási események” jelentésekor.

Elrettentő hatása lesz azokra a munkatársakra, akik esetlegesen lopnának!

Hogyan előzzük meg a bolti lopást?

Kérje meg az alkalmazottakat, hogy keressék a gyanús viselkedést, vagyis “szúrjuk ki a bolti szarkát”! Ha az alkalmazottak látják, hogy gyanúsan viselkedik egy „vásárló”, akkor megkérdezhetik a személytől, hogy segítségre van-e szüksége. Ez figyelmezteti a potenciális tolvajt, hogy figyelik őket, ami kevésbé valószínűsíti, hogy jogsértést követ el.

Hogyan előzzük meg az alkalmazottak által elkövetett lopást?

A lényeg az, hogy sokkal inkább meg kell akadályozni a lopást prevencióval (és nem veszíteni el a terméket vagy készpénzt), mint megpróbálni elkapni a tettest az esemény után (és helyreállítani a veszteséget)!

Szervezze meg boltjának védelmét a kiskereskedelmi lopások megelőzése érdekében!

A bolti tolvajok többsége hirtelen ötlettől vezérelve lop!

A kiskereskedelmi lopások megakadályozásának egyik gyakorlati módja, hogy gondoskodjon arról, hogy a boltja a lehető legnagyobb mértékben legyen jó minőségű lopásgátló eszközzel (áruvédelemmel) ellátva.

Amennyiben a bolti tolvajok / az alkalmazottak kiszolgáltatottnak érzik magukat, sokkal kevésbé valószínű, hogy lopnak.

  • Figyelmeztető táblákat, jelek kihelyezése a területre

Ezek a jelek nem csak elrettentők, hanem jogi szempontokból is fontosak.         

Középkategóriás költségű opciók a kiskereskedelmi lopások csökkentésére

  • Alap tudású videó felügyeleti rendszer

A biztonsági kamerarendszerek egy másik nagyszerű középutas lehetőség a kiskereskedelmi lopások csökkentésére.

A biztonsági kamerák nemcsak a vásárlók ellenőrzését / alkalmazottak munkafolyamatainak ellenőrzését teszik lehetővé, hanem nyilvánvaló vizuális elrettentést jelentenek a lehetséges bolti tolvajok számára.

  • RFID címkék

A profi tolvajok ezt a rendszert fóliával burkolt bevásárlótáskákkal megkerülhetik a hagyományos áruvédelmi rendszerekhez hasonlóan, azonban az RFID címkék jó megoldást jelenthetnek a bolti tolvajok többségének visszaszorítására. A jövő a szakszerűen telepített és alkalmazott RFID áruvédelmi / raktározási rendszereké!

A kiskereskedelmi lopások csökkentésének legkorszerűbb lehetőségei Érdemes kiadni több pénzt egy komplex csúcsminőségű biztonsági megoldásért!

  • Vagyonőr foglalkoztatása

A munkájukat odaadással végző vagyonőrök felbecsülhetetlenek lehetnek, szemmel tartva minden bejövő / kimenő forgalmat, valamint az alkalmazottak által végzett munkafolyamatokat.

A formaruhás vagyonőrök nagy vizuális elrettentő tényezőnek bizonyulnak, de a becsületes vásárlók kényelmetlenül érezhetik magukat jelenlétükben. A civilruhás őrök gyakran hatékonyabbak a tolvajok elfogságában, mert nagyon hasonlítanak a szokásos vásárlókhoz, ám a teljes elrettentéshez közel sem olyan hatékonyak.

  • Prémium kasszafelügyeleti és prémium videófelügyeleti / analitikai rendszer

A legújabb dolog a kiskereskedelmi biztonságban egy kasszafelügyeleti és egy videó felügyeleti rendszer alkalmazása. A video elemző szoftverek és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások, jelentősen csökkenthetik a kiskereskedelmi lopások számát, és felszabadíthatják Önt, hogy a vállalkozása más területeire koncentráljon.

Következtetés

Bár a kiskereskedelmi lopás nagy problémát jelenthet, a jó hír az az Ön számára, hogy számos lopáscsökkentési megoldás létezik. A legtöbb esetben egyszerű és hatékony megoldásokra lesz szükség, azonban tapasztalatunk azt mutatja, hogy a leghatékonyabb egy prémium minőségű komplex rendszer telepítése és alkalmazása a veszteségek megelőzésére.

A kiskereskedelmi lopások megakadályozása a készletek kezelésével kezdődik. Miután meghatározta, hogy hol vannak veszteségei, keresse meg a fenti biztonsági információk alapján a legjobb veszteségmegelőzési/vagyonvédelmi megoldást.

Hogyan csökkenthető a kiskereskedelmi lopás az Ön üzletében?

A magyarországi kiskereskedelmi vállalkozások évente mintegy 90-110 milliárd Ft-ot (+ látencia) veszítenek (2007-es adat alapján) a kiskereskedelem különböző hiányai (pl. leltárhiány, lopásból származó hiány stb.) miatt. A veszteségek túlnyomó többsége a lopásoknak tulajdonítható. A kiskereskedelmi üzletekből történő lopás a kiskereskedők egyik legnagyobb problémája napjainkban.

A hiány csökkentésének elemei

Az első lépés az, hogy pontos készletkezelő rendszert állítsunk fel / álljon rendelkezésünkre, hogy nyomon tudjuk követni, pontosan honnan és miből származik a veszteség.

Ki lophat az Ön üzletéből?

A kiskereskedelmi hiánynak alapvetően három fő oka / okozója van:

A vásárlókA bolti lopás által okozott kár Magyarország kiskereskedelmi veszteségének 30-39% -át teszi ki. A termékeket személyes használatra vagy viszonteladásra lopják el. Az élelmiszerüzletek, a drogériák, a ruházati és sportáruházak a leginkább sebezhetők az ilyen lopások esetén.

Az alkalmazottakMagyarországon a munkavállalók lopása az egyik legnagyobb oka a kiskereskedelmi veszteségnek. Valójában a kiskereskedők teljes veszteségének mintegy 33-35%-át teszi ki. Számos oka van annak, hogy az alkalmazottak meglopják vállalatukat. Néhányan az ismerőseiknek akarnak „kedveskedni” a lopott tárgyakkal, mások elégedetlenek a munkáltatóikkal / főnökökkel és „bosszúból” lopnak, és néhány azért, mert plusz pénzhez akarnak jutni.

A beszállítók, vállalkozók, menedzsment és adminisztrációA kiskereskedelmi lopások fennmaradó 28-35% -át a beszállítók és a vállalkozók, valamint az igazgatási és adminisztratív hibák alkotják. A vezetői és az adminisztratív hibák, például a készletek rossz kezelése (túl sok termék megrendelése stb.) és az árazási tételek helytelenül történő alkalmazása mind példák a hibákra, amelyek jelentős veszteségeket eredményezhetnek.

Milyen lépéseket tehet a kiskereskedelmi lopások csökkentése érdekében?

Természetesen sok ilyen lépést megtehet, amely Önnek és az üzletének is megfelelő,

Ezek a lépések az üzlet, a lopások mennyiségétől és a költségkeret méretétől függenek.

Készletgazdálkodás – Hogyan lehet megtudni, hogy mit loptak el?

Ha nincs készletkezelő rendszere a helyszínen, akkor szinte lehetetlen megmondani, hogy mit loptak el, mennyit, vagy mennyire befolyásolja a kiskereskedelmi lopás a vállalkozásának eredményét.

A kiskereskedelmi lopások megelőzéséhez az első lépésnek tartalmaznia kell a készletkezelést és az értékesítés követését. Ha a leltárt helyesen végzi, akkor el kell végeznie fizikailag a készlet összeszámolását és össze kell egyeztetnie azokat a korábbi nyilvántartási számlákkal és értékesítési mutatókkal.